Najveći potencijal u regionu u tržištima niskog nivoa razvoja

CEE Property Forum 2019

Predstavnici Novaston platforme, predvođeni generalnom direktorkom Miom Zečević, prisustvovali su dvodnevnoj konferenciji CEE Property Forum, održanoj u Beču, od 18. do 19. septembra. Ova konferencija je okupila vrhunske profesionalce iz oblasti nekretnina. Generalna tema, koja se provlačila kroz svaki panel, bila je da je trenutna klima na tržištu nekretnina takva da svi parametri pokazuju pozitivne promene, tj. poboljšanje u odnosu na prethodni period (nivo investicija, dolazak novih investitora, rast cena zakupa, smanjenje % neizdatog prostora, snižavanje % yields-a).

Takođe je diskutovana i činjenica da se, zbog trenutne situacije u Britaniji (pitanje Brexit-a), kao i konzervativne politike koju u ovom trenutku propagira Nemačka, investitori, koji nisu previše skloni riziku, odlučuju da težište pomere na Poljsku, Česku, kao i glavne gradove u CEE regionu (Beč, Bratislava, Budimpešta). Grupa investitora, koja je malo više sklona riziku, opredeljuje se za investicije u većim sekundarnim gradovima u Poljskoj, Češkoj i Austriji ali i u države poput Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske pa čak i Srbije. Dodatno je na nekim panelima akcenat stavljen i na Investitore iz Kine i Koreje koji su prepoznali CEE tržište kao adekvatno za investiranje.

CEE Property Forum 2019Generalna direktorka Novaston platforme Mia Zečević učestvovala je na panelu "Investiranje u CEE regionu – Bugarska, Srbija, Hrvatska i Slovenija" istakavši da su političke promene početkom milenijuma povukle prvi talas direktnih stranih investicija, počev sa nekolicinom fondova iz Izraela.

"Ipak, tokom godina ekspanzija se nastavila i dolazak investitora kao što su Atterbury, Hyprop, NepiRockcastle, Immofinanz, GTC poprilično su uticali na celokupnu sliku nekretnina i smanjenje rizika u očima investitora. Treba imati u vidu da se uskoro planira otvaranje najvećeg ritejl projekta u Srbiji, BW Galerije na čak 93.000m2, nakon čega će se znatno promeniti odnos snaga igrača u ovom sektoru, a vrlo je verovatno da će uslediti i period zatišja, s obzirom na to da će postojati veliki broj m2 po 1.000 stanovnika u Beogradu" objasnila je trenutnu situaciju Mia Zečević.

Na kraju panela je zaključila da najveći potencijal u regionu vidi u tržištima niskog nivoa razvoja, kao što su Makedonija, Bosna, Kosovo i Albanija.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.