Da li nove okolnosti zahtevaju nove veštine?

Autor: Elena Srzentic Frleta, magistar socioloških nauka & transformacioni učitelj
Autor treninga i mentorskog programa za lični i profesionalni rast i razvoj - Brand New You

Elena Srzentic Frleta

Svaka kriza, svetskog ili ličnog nivoa, znači samo jedno – da stare metode više ne rade, ne donose dobre rezultate. To je pravo vreme za preosmišljavanje, za promenu perspektive, za usvajanje novih veština, za novi početak.

Danas se svet podelio na one koji čekaju da sve prođe i da se vrate na “staro” i na one koji konvertuju novostečeno vreme u nove mogućnosti. Razlika je samo u mentalnom sklopu i načinu razmišljanja.

Umesto da se pitamo šta da radimo, pravilno je pitanje ko treba da budemo, da bismo opstali i napredovali u kriznim vremenima?

Mi danas imamo izbor da živimo u strahu i isčekivanju da sve prođe i da nam drugi kažu kako dalje da živimo i koliko vredimo. Ili, da iskoristimo „predah“ da dobro razmislimo gde smo sada, a gde želimo i verujemo da možemo da budemo? Jedina stvar koja nas kao ljude, razlikuje od svih drugih bića na planeti, i jeste upravo ta mogućnost svesnog izbora. I upravo naši izbori definišu ko smo danas i ko ćemo biti sutra. Izbor koga da slušamo, u šta da verujemo, čime da se svakodnevno hranimo, kako na fizičkom, tako i na energetskom nivou.

Kad se svet utišao, pravo je vreme da bolje čujemo sebe:

  • - Da li ja znam šta ja zaista želim?
  • - Da li život koji ja danas živim, mene vodi u tom pravcu?
  • - Da li sam svakim danom bliža/bliži toj željenoj verziji sebe?


Ako odgovori na ova 3 ključna pitanja nisu pozitivni, znači da je zaista vreme da nešto promenite. Da bismo krenuli u dobrom pravcu moramo da jasno znamo šta želimo! Šta nas čini srećnim i drugačijim od ostalih? Kako izgleda naš idealan dan? Šta radimo tokom svog idealnog dana? Ko je pored nas? Šta iz tog idealnog dana već danas možete da počnete da radite?

Treba imati viziju, ne samo za projekte koje vodimo, već pre svega za sebe i svoj lični i profesionalni rast.
Zato planirajte. Planiranje je ključno za realizaciju i implementaciju ciljeva. Kad pravite plan – to je pravi trenutak da budete realisti, da realno ocenite svoje mogućnosti. I da svaki dan uradite bar jednu, malu stvar koja vas približava vašem cilju.

Imajte fokus. Ono na šta se fokusiramo, to raste. Ako uporedimo misli sa cvećem, a mogli bismo, onda svoje misli moramo da negujemo i zalivamo, ali samo one koje nam koriste. Negativne misli moramo da odstranjujemo kao da je korov u našoj bašti uma. Onda će postepeno vaš život izvan vas, početi da liči na baštu u vašem umu.

Budite disciplinovani i istrajni. Jedina stvar koja razlikuje uspešne ljude od neuspešnih jeste disciplina i istrajnost. Oni što su uspeli, nisu uvek imali više sreće ili nekog da ih pogura, već su više puta kucali na vrata i kad su im se jedna zatvarala, oni su kucali na nova.

Kada vam kažu da je nešto nemoguće, ne verujte! To je samo nečije mišljenje, a ne činjenično stanje.

Putovanje od hiljadu kilometara započinje se prvim korakom i taj prvi korak je odluka. O čemu god da sanjate, počnite danas! Naši snovi su naša unutrašnja navigacija, koja nam govori na šta smo zaista sposobni. Šta mislite, zašto baš vi imate baš taj san? Zato što upravo vi imate potencijal i da ga ostvarite. Da budete lideri u svom životu. Da vi živite život, a ne on vas.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.