Zašto je važan facility menadžment u kriznoj situaciji

Facility menadžment

Facility Management kao zasebna disciplina ima specifičan zadatak da i u ovakvim vremenima krize svetskih razmera omogući nesmetano funkcionisanje ključnih infrastruktura, odnosno da adekvatnim i pravovremenim delovanjem umanji uticaj vanrednog stanja na operativnost klijenata i zakupaca.

Iako je osnovni zadatak svakog facility menadžera je održavanje i organizacija u samim zgradama i objektima, nikako se, kao najbitniji resurs, ne smeju zanemariti sami ljudi.

Prema rečima rukovodioca sektora facility menadžmenta u Novastonu, Nenada Krstića, prvenstveno je bitno organizovati niz preventivnih mera koje će omogućiti da prostor kojim upravljamo bude bezbedno mesto za rad.

„U pandemičnoj situaciji prvo što pada na pamet je organizovanje rada od kuće, kao najsigurnija mera. Međutim, s obzirom na to da se sama funkcija često vezuje za samu situaciju na terenu i operativnost, ovo ne može uvek biti slučaj, te je bitno da za ljude koji ipak i fizički odlaze na posao bude obezbeđen rad na adekvatnoj fizičkoj udaljenosti. Takođe, iako može da bude i veliki finansijski izdatak, potrebno je organizovati redovno čišćenje i dezinfekciju prostora. Organizuje se krizni štab i uspostavljaju se jasne linije direktne komunikacije, kao jedini validni izvor informacija u vanrednom stanju. Možda je najbitnije u ovoj situaciji da se pripremimo na udar koji će pandemija izvršiti na samo poslovanje. Potrebno je da postoji jasan akcioni plan delovanja koji će se prezentovati kako zakupcima prostora, koji će evidentno trpeti gubitke zbog pada prometa ili čak, prinudnog zatvaranja prostora, kao i investitorima koji će takođe težiti da izbegnu gubitke zbog izazova na tržištu. Taj plan bi se oslanjao pre svega na uštede i optimizaciju posla koje bi koristile svim stranama u poslovnoj jednačini. Na taj način, i preko konstantne komunikacije koja bi se oslanjala na upite o tome šta mi možemo da uradimo da poboljšamo situaciju, kao ozbiljan FM pokazaćemo svima da vas čak ni ova globalna kriza ne može da vas uhvati nespremne i da uvek možemo da izvučemo maksimum iz svake situacije“, istakao je Nenad Krstić.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.