Kako je biti influenser u doba pandemije

Influenseri

Pandemija izazvana korona virusom unela je promene u sve sfere naših života. Sve industrije su pogođene u različitim merama, kod nekih je došlo do ozbiljne krize, dok su se druge okrenule online životu i doživele “novi procvat”. A šta se desilo sa influenserima, ljudima koji su svoj život pretvorili u posao? Da li ih je i kako promenila ova situacija. Da li ih je fizička izolovanost, nemogućnost kretanja, promena fokusa promenila, osnažila ili ostavila trajne negativne posledice?

Nema sumnje da sada u prvi plan izbija važnost poznavanja krizne komunikacije i njene adekvatne primene, kaže direktorka korporativnih komunikacija Novaston platforme Aleksandra Kožul.

Ukoliko pogledamo turizam i modna industrija, ovo su grane koje su među najugroženijima, a samim tim i svi oni koji su od njih “živeli”. Travel influenserka, Lauren Bullen, koja trenutno živi na Baliju i poznata je pod nazivom @gipsea_lust na Instagramu sa 2,1 miliona pratilaca, rekla je da su joj sva plaćena putovanja otkazana. Sličnu priču proživljava i Kalum Snejp, kanadski fotograf i influenser koji ima više od 819.000 pratilaca na Instagramu. “Mnogi dogovoreni projekti zbog korona virusa su odloženi ili potpuno otkazani. Korona virus utiče na moju zaradu. Nisam išao na putovanje od kako se epidemija raširila niti sam imao bilo kakve upite za saradnju. Teško je biti ljut ili iznerviran što gubim prihode jer su hiljade ljudi izgubile živote zbog virusa.”, istakao je Kalum.

Za razliku od mode ili putovanja, fitness influenseri, koji su, zbog činjenice da smo “zarobljeni” u kućama posegli ka online vežbama, postigli skok u engagement-u i u direktnoj prodaji.

Rezultati istraživanja koje je sprovela agencija Olaf&Mcateer su pokazali da pratioci najvećeg broja influensera očekuju sadržaj na koji su i do sada navikli, traže fitnesss, kulinarske i beauty savete, predloge aktivnosti za decu, korisne i edukativne materijale koji su u ekspanziji, te da im komunikacija o temi Korona virusa nije među omiljenima.

Globalna pandemija pokrenula je ljude na društvenu odgovornost. Kompanije su se okrenule brizi o zaposlenima, brojnim donacijama se uključile u aktivnu pomoć zajednici. Koristeći činjenicu da imaju “armiju” pratilaca, ni influenseri nisu ostali imuni na ovaj “trend”. Gotovo da nema influensera koji putem svojih kanala ne apeluje na pratioce da budu odgovorni i ostanu u svojim kućama. Aktivni su i u podeli primera dobre prakse, ističu važne informacije, ali postepeno se vraćaju i svojim osnovnim temama, tako da je polako već primetan blagi porast video sadržaja na teme koje nisu u relaciji sa COVID19.

Generalno gledano, sve ovo pokazatelj je da vanredne situacije ne znače nužno zaustavljanje tržišta, već neophodno prilagođavanje nametnutoj situaciji.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.