Kako je #koronavirus imao uticaja na influensere?

Milica Denić

Tog 3. marta sedela sam u svojoj sobi, ispijala nes kaficu i imala da donesem jednu od najtežih odluka u svom životu. Ići u Rim, ili ne ići?

U to vreme, korona virus se pandemično širio u severnom delu Italije, Milanu i Veneciji, da budem tačnija. Ali, s druge strane, ja sam imala na umu tih 5 kompletno plaćenih dana i svih unapred plaćenih muzeja i atrakcija da obiđem i nisam želela da propustim priliku da to iskusim.

Uz puno hrabrosti i željom za putovanjima, moj put me je odveo ka Rimu. U sred epidemije koja je harala Italijom, ja sam pravila Instagramične fotografije i, jednom rečju, uživala. U Rimu, u vreme kada sam bila u poseti nije bilo potvrđenih COVID 19 slučajeva, ukoliko ste se zapitali...

U svakom slučaju, moj put je skraćen, kada su nas na silu vratili u Srbiju dan ranije i rekli nam da ostanemo 14 dana u karantinu jer smo putovali u zaraženu zemlju.

Budući da mi je Instagram samo hobi gde koristim svoje znanje iz oblasti u kojoj leži moje zanimanje: digitalni marketing i PR, nadala sam se da ću imati više vremena za kreativnost u novonastaloj, karantinskoj, situaciji.

I dalje sam radila od 9-17h u kompaniji u kojoj sam zaposlena (od kuće zbog karantina) i, posle radnog vremena, prilagođena situaciji bila sam ekstremno kreativna kada govorimo o Instagramu. Vikendom bih imala više vremena da napravim zanimljive fotografije i IGTV video sadržaje.

U isto vreme, dok sam bila u karantinu, cela zemlja je ušla u vanrednu situaciju i postala „karantinska zona“, što je već počelo da mi smeta. Bilo mi je teško zbog činjenice da nisam u mogućnosti da odgovorim na potrebe brendova iz modne industrije, sa kojima imam saradnju, i da sam prinuđena da promenim celokupnu strategiju nastupa i napravim nove planove kako da te iste proizvode sada predstavim svojoj publici.

Želim da istaknem da sarađujem sa dosta internacionalnih brendova na Instagramu i da, ponajviše, od njih imam „finansijski dodatak“ za uslugu promocije na svom profilu, i to pre nego od brendova iz zemlje odakle sam (Srbije). Zašto je to tako?

Pa, internacionalni brendovi se brže prilagođavaju novonastaloj situaciji. Oni imaju veće budžete koji su proporcionalno jednaki većoj kreativi i edukovanijem kadru koji stoji iza tih brendova, što je na kraju jednako povećanju broja saradnji. Ovaj izvanredan krug se ne odnosi na Srbiju, na žalost.

Mi smo zemlja, gde Lidl plaća svoje influensere u garderobi i gde Grand kafa šalje šoljice i 400g kafe za besplatan Instagram post i story. Ovo su samo primeri; ne želim nikoga da uvredim, niti da dam do znanja da ovi brendovi ovo zaista rade.

Aktivnost na društvenim mrežama raste i ovo je pravo vreme za kreatore sadržaja da pokažu od čega su napravljeni, barem moja statistika tako kaže! Korisnici su na svojim mobilnim uređajima, u karantinu, od kuće konstantno, i usled toga je aktivnost na Instagramu uvećana sa 20 na 50 odsto, navode inostrane agencije koje se bave influenser marketingom.

Fanovi se sada, više nego ikada, poistovećuju i okreću influenserima, kako bi pobegli iz teške situacije u kojoj se nalaze. Upravo zbog ovoga, mi, influenseri, treba da budemo zaštitnici i nosioci te tereti, zajedno sa brendovima, kako bismo pokazali našim fanovima da smo zajedno jači, i da ćemo uspeti da prebrodimo ovo stanje.

Mi, influenseri, smo danas izazvani da proširimo našu strategiju u pogledu sadržaja, kanala na kojima se promovišemo i kategorije koju prikazujemo i okrenemo se ka kompenzacionom modelu koji je zasnovan na performansama (aktivnost, prodaja) koji daje sigurnost brendovima (sada više nego ikada). Samo ovakav tip influensera (globalno) koji su na više platformi, koji koriste više kategorija i koji imaju zarade iz različitih izvora su oni koji će izvući beneficije iz ovoga.

Sve dok naša zemlja ne prepozna kvalitetne ljude i potrebu da poradi na svojim marketinškim kampanjama, mi se vraćamo našim dnevnim poslovima. Instagram je samo slatki hobi za neke od nas, zar ne?

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.