INOVACIJAMA PROTIV PANDEMIJE COVID-19

INOVACIJAMA PROTIV PANDEMIJE COVID-19

Fond za inovacionu delatnost je po stupanju na snagu vanrednog stanja, a na inicijativu Kabineta predsednice Vlade, pružio podršku od 53 miliona dinara za 12 preduzeća koja su ponudila najrelevantnija inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije u Srbiji.

Planirano je da u narednim danima budu razvijena i dostupna za korišćenje rešenja poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivih ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja...

Prema proceni nezavisne ekspertske komisije, ova rešenja mogu da stvore najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme u vezi pandemije.

„U kratkom vremenskom roku, stiglo je blizu 300 predloga projekata, što pokazuje visok potencijal naših inovativnih preduzeća. Oni su stavili na raspolaganje ideje, rešenja i resurse za suzbijanje efekata pandemije i time pokazali spremnost da brzo i efikasno reaguju u kritičnim situacijama“, rekao nam je menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost Vladimir Vojvodić.

Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara, a očekuje se da će njihova realizacija i primena biti dostupna u naredne četiri nedelje, u zavisnosti od njihove složenosti.

Vladimir VojvodićSvi ovi inovativni projekti su već u fazi realizacije, a prema njegovim rečima, Fond je u rekordnom roku sproveo javni poziv i pružio podršku preduzećima koja imaju već razvijene prototipe, proizvode, usluge i tehnologije, a koji mogu biti omasovljeni i dostupni za primenu u kratkom vremenskom periodu.

„Svaki od 12 projekata ima jedinstvenu ulogu u borbi protiv pandemije i funkcionišu kao celina u vidu zaštite i prevencije“, ocenio je Vojvodić.

On je izrazio nadu da ćemo najpre imati zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, jer za njih postoji izrađen prototip i obezbeđena proizvodnja u Inđiji. S druge strane, kaže da je respirator najsloženiji i predstavlja strateški važan projekat.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.