Da li je IT industrija u prednosti ili u problemu?

Covid 19

Ukoliko se sagleda celokupna situacija i sve grane industrije, možemo reči da IT industrija spada u red onih koje nisu direktno pogođene aktuelnom pandemijom. Prognoze idu dotle da će, na duže staze, ova industrija biti i jedna od onih koje bi mogle da profitiraju, ukoliko nisu u direktnoj vezi sa najpogođenijim sektorima – turizmom, ugostiteljstvom, saobraćajem itd.

Da li ovo znači da su u prednosti u odnosu na situaciju ili ipak u problemu? Možemo reči i jedno i drugo. IT kompanije koje su povezane sa sektorom turizma i putovanja će se sigurno nositi sa velikim problemima i negativnim posledicama. Ako prihodi domaćinstava i fizičkih lica padnu, potrošnja mimo one osnovne će takođe pasti, što može uticati i na IT kompanije iz oblasti zabave.

Globalna industrija usluga informacionih tehnologija (IT) može očekivati pad ukupnog prihoda za najviše 3 do 4 procenta, jer usporavanje preduzeća izazvano pandemijom korona virusa uzima danak u celom svetu. S obzirom na to da Indija daje glavni doprinos svetskim IT uslugama, pad od skoro 4 procenta u globalnoj IT potrošnji verovatno će imati uticaja i na Indiju. Ne uzimajući u obzir sopstveni IT sektor u Indiji, prema procenjenoj stopi pada, Indija će izgubiti preko 5 milijardi USD samog izvoza IT usluga. Ovo može biti značajana prekretnica, jer globalno ekonomsko usporavanje službeno je odvelo svet u recesiju, a mnoge rukovodioce smanjenju plata i otpuštanjima. S velikim brojem Indijaca nerezidenta koji se bave IT uslugama sa gigantima globalne industrije, ovo može biti veliki razlog za zabrinutost.

Prema projekcijama kompanije za analizu tržišta IDC, uticaj na ukupnu IT industriju sveta jasnije će se prikazati kako se godina bude odvijala, a do tada će imati jasan i tačan obim uticaja na Indiju. Prateći ove projekcije i uzimajući u obzir koliko je IT industrija značajna za Indiju, usporavanje ukupnih IT troškova širom sveta može koštati Indiju milijarde dolara.

IDC analiza takođe kaže da će se, iako se hardverske kompanije suočiti sa maksimalnim uticajem, efekat preneti i na industriju softvera i usluga širom sveta. Prema Indijskoj fondaciji za jednakost robnih marki, IT i BPM (upravljanje poslovnim procesima) industrija Indije doprinela je sa 177 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2019, od čega 137 milijardi dolara dolazi isključivo iz izvoza, ili prekookeanskih projekata koje su preduzimali indijski IT giganti.

Iako je teško proceniti kako IT industrija može rasti ili se smanjiti u ukupnom obimu kroz fiskalnu godinu 2020 (zbog izbijanja korona virusa), cifra je prilično zabrinjavajuća. Sa alarmantnim projekcijama koje pokazuju koliko to može dugoročno koštati svet, ostaje da se vidi kako će globalni IT igrači kao što su TCS, Cognizant, Infosis, Vipro i drugi stakeholderi u industriji da inoviraju i prilagođavaju novim ekonomskim parametrima u cilju savladavanja negativnih posledica. Pošto je čitava tehnološka industrija pretrpela veliki udarac, posledice po IT usluge mogu biti veće od preliminarnih procena.

Nekoliko primera iz IT sveta (izvor TrendForce):

  • - Proizvodnja mobilnih telefona projektuje se na pad od 12%. Apple je potvrdio probleme u lancu nabavke koji će uticati na kašnjenja i pomeranja proizvodnih planova
  • - Svi veliki IT sajmovi su otkazani (Mobile World Congress u Barceloni je jedan od najvećih)
  • - Nekoliko proizvođača optičkih kablova smešteno je u Wuhanu, gde je centar virusa i, zajedno imaju udeo u oko 25% svetske proizvodnje. Implementacija 5G mreže u Kini će verovatno kasniti zbog nedostatka optičkih kablova
  • - DRAM i NAND flash tržište će verovatno biti bez uticaja s obzirom na visok stepen automatizacije u fabrikama
  • - Laptopovi, pametni satovi i zvučnici imaće najveći pad u odnosu na inicijalne planove proizvodnje

Ognjen Škoba
Prema rečima Ognjena Škoba, suosnivača i generalnog direktora studija Kroon, ako IT sektor definišemo kao sektor u koje se kompanije oslanjaju na tehnologiju da svojim korisnicima dostave usluge, onda možemo reći da u taj sektor spadaju kompanije iz niza industrija.

“Svakako vidimo da je situacija pogodila travel i transport industrije više nego druge, te bez obzira da li IT ili ne, kompanije iz ovih sfera primaju teže udarce recesije. Za neke industrije kao sto je fit-tech, edu-tech i sl. situacija nije tako loša. Potreba za ovakvim alatima i vidovima rada, zabave, učenja, komuniciranja skače i njihove mogućnosti se cene više. Što se tiče Srbije, slično kao i na drugim tržištima - za industrije i kompanije koje su najviše pogođene važiće ”Survial of the fittest” pravilo, a što se tiče IT firmi koje baziraju svoja poslovanja na outsourcing-u ne vidim da će potreba sa kvalitetnim uslugama i timovima pasti. Tehnologija će i dalje biti primarni alat za rešavanje problema, a kadra će i dalje biti manjak.

Kao i uvek, koliko dalekosežne će biti posledice izazvane pandemijom možemo samo da spekulišemo. Međutim, ako se okrenemo nekim pozitivnim ishodima koja će ova situacija doneti jeste da se nadamo povećanju svesti o zagađenju i globalnom otopljavanju, analizama i promenama postojećih odnosa u društvu, načinu na koji živimo i radimo, kao i promenama prioriteta u društvu.”, dodao je Ognjen Škobo.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.