Ko pokreće promene u društvu?

Danijela Jovičić

Ko su ljudi koji pokreću promene u društvu? Koje nazivamo liderima? Kojima verujemo i koje pratimo? Koji lideri, kroz svoje poslovanje, kreiraju trendove u zajednici, pa i svetu? Zašto su oni važni i zašto je važno podržati ih, a posebno u periodu kriza, stagnacija i negativnosti?

Fondacija Novak Đoković je ceo jedan program posvetila upravo stvaranju „originalnih“ lidera. Po prvi put u Srbiji, društveni preduzetnici imaju priliku da učestvuju u intenzivnom programu stručne podrške „Originalni lideri“. Kroz predavanja i radionice biće u mogućnosti da ojačaju sopstvene kapacitete, dodatno razviju svoj biznis, rade na kreiranju i sprovođenju adekvatnih razvojnih planova i tako utiču na promene u društvu. O ovom programu razgovarali smo sa Danijelom Jovičić, kreatorkom programa Originalni lideri, u Fondaciji Novak Đoković.

Zašto je Original platforma odlučila da pokrene svoj prvi program?
Original platforma, čiji je osnivač Fondacija Novak Đoković, postoji sa ciljem da kroz svoje delovanje stvara prilike za osnaživanje zajednice i napredovanje pojedinaca. Platforma se sastoji od mesečnika, online hub-a, projekata, podkasta i programa Originalni Lideri. Mi stalno osluškujemo našu zajednicu i njene potrebe, stoga smo i pokrenuli program Originalni Lideri koji je usmeren ka društvenim preduzetnicima, pokretačima promena u društvu.

Ko su društveni preduzetnici kojima je namenjen program?
Društveni preduzetnici su oni pojedinci koji kroz svoju preduzetničku ideju žele da reše društveni problem kako bi cela zajednica napredovala. Njihove misije su potpuno različite – volonterizam, zaštita životne sredine, zapošljavanje ugroženih grupa gradjana, očuvanje kulturne baštine…sa zajedničkim ciljem, a to je da svi imamo jednaku šansu za uspeh u životu.

Da li možete da nam kažete više o samom programu?
U skladu sa našim imenom, rešili smo da krajnje inovativno pristupimo tom procesu. 4-mesečni program nije osmišljen unapred, već precizno krojen baš po potrebama svakog od polaznika, jer se mi duboko zalažemo za negovanje autentičnosti. Podršku im pružamo kroz predavanja i radionice top stručnjaka koji im pomažu da razviju svoj biznis kroz grupni i mentorski rad, ali i uz individualne sesije sa biznis koučevima kako bismo ih osnažili na području ličnog razvoja.

Gde možemo da pratimo napredak Lidera?
Svakog meseca u našem Originalu možete da čitate o koracima naših Originalnih Lidera, a planiramo da nastavimo našu saradnju i van programa tako da ćete zasigurno čuti još mnogo o našim plemenitim polaznicima.

Koji su dalji planovi?
Ova kriza nam je najbolje pokazala kako surovi kapitalizam u doba krize nema tu važnost koju mu mi dajemo kroz besmisleni konzumerizam i koliko je važno da podržimo solidarnu ekonomiju i biznise koji ispred (a ne iza) svojih proizvoda i usluga stavljaju ljude, nas, zajednicu. Ovo je vreme zajednice, a ne pojedinca i zato bismo voleli da ovaj program otvorimo i za region.

Društvena odgovornost je glavni znak Fondacije
Magazin Original Fondacije Novak Đoković tokom maja je postavljen u PDF verziji na sajtu i dostupan je svima besplatno. „Želeli smo da učinimo Original dostupnim apsolutno svima, da ne razmišljaju da li će moći da odu do prodavnice da ga nabave i to posebno bez dodatnih troškova u ovom trenutku vanrednog stanja. Novi broj koji se nalazi na sajtu obiluje temama koje su vrlo praktične i korisne, kao što su: koji sve poslovi mogu da se rade od kuće, kako da se održi produktivnost uprkos izazovima i okolnostima, kako biti uspešan na poslu u kućnim uslovima. Takođe, već drugi broj pružamo podršku malim lokalnim preduzetnicima tako što predstavljamo njihove delatnosti i mogućnosti dostave i u vanrednim situacijama i nudimo savete za opstanak malih biznisa u našem regionu“, rekla je Jasmina Stojanović, projektna i editorijal menadžerka magazina Original.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.