Kad se probudiš u novi svijet komuniciranja

Barbara Žejn, direktorica projektov, Grayling Slovenija

Barbara Zejn Grayling

U posljednjih mjesec dana u glavi mi se vrti pjesma koja mi je još od djetinjstva jedna omiljenih – „Galvanize od The Chemical Brothers“. Kad sam s društvom na plaži ili u nekom klubu plesala na tu pjesmu nisam razmišljala o dubini teksta – barem ne tako, kako sam je shvatila sada u doba Covid-19. Ne znam zašto upravo sada, kad se stvari mijenjaju i svi pričaju o tome što će biti „new normal“, ali tekst je konačno dobio svoj smisao.

Kad je Slovenija proglasila epidemiju Covid-19 i kad smo svi počeli razmišljati o tome što to zapravo znači, moja je prva pomisao bila da je već duže vrijeme bilo potrebno „resetirati“ svijet. Da se svi malo odmorimo. Zadišemo punim plućima. I dozvoliti i Zemlji da to napravi. Kao u nekom filmu, netko je pritisnuo dugme reset i svi smo stali na trenutak i razmislili o budućnosti. Kompanije su se od danas do sutra prilagodile na kriznu situaciju, prilagodile svoje planove – svi smo se ili promijenili ili prilagodili. Nova situacija natjerala nas je da dignemo ručnu, da bistre glave sagledamo stanje i krenemo dalje. Potaknuli smo svoje, ponekad i malo pospane moždane stanice, da izađu iz ugodne zone, u kojoj smo se (priznajmo) uljuljkali u zadnje vrijeme. Ležerno u rutini, svatko na svoj način…dok nije došao koronavirus. Sve što nam je bila svakodnevna praksa i komunikacija koju smo znali organizirati i usred noći, više nije bilo ono što smo mogli raditi i komunicirati.

Komunikacija se, pored slušanja radija i gledanja TV, preselila na online. Ljudi su silom prilika više bili u kući, kombinirajući vrijeme s obitelji, online školu i rad od kuće. Kao rezultat toga posjećenost online medija u martu je porasla za 20% (izvor: MOSS). Ali nevezano na to koji tip medija se pratio, u stanju u kojem je cijeli svijet, kontinuirana komunikacija je osnova za dobro informiranje.

Najave novih usluga, pozivnice na različite događaje, intervjui o dugoročnim planovima, oglasi o novim proizvodima, ugovori sa Instagram influencerima… sve to je otišlo u drugi plan. Ili, da budemo sasvim iskreni – posve izašlo iz kadra. Nakon nevjerojatno dugog razdoblja, gdje smo svi znali što ćemo pročitati na prvoj stranici tiskanog ili online medija, slušati u vijestima na radiju, ili gledati na TV, i koji proizvod ćemo vidjeti u ruci beauty blogerice, u fokusu je bilo nešto, što nitko prije nije poznavao. Virus, koji je i ton i temu komunikacije okrenuo na glavu.

Kompanije su prihvatile novu ulogu u izvrnutom svijetu koronavirusa i u javnost slale poruke o tome kako je baš sada, kada smo svi u istoj situaciji, potrebno zajedništvo. I svaka je na svoj način pokazala svoju društveno-odgovornu ulogu u zajednici u kojoj posluje. Dok su kompanije preusmjerile svoje snage u pomoć zajednici različitim donacijama, mediji su pozivali i ka odgovornosti na način da se u ovo teško vrijeme podupre medije i novinare koji rade za javnu korist.

Ne samo mediji, i stručnjaci za komuniciranje suočili su se s novim izazovom. Što sad? Duboki uzdah i još dublji izdah pokazao nam je da ono što je bilo „normalno“ prije mjesec dana u tren može postati nevažno. Fokus na teme koje će čitateljima/gledateljima/slušateljima dati malo nade u ovom kaotičnom razdoblju postao je komunikatorima „the ultimate goal“ na svim kanalima. Bez zadržavanja prihvatili smo nove smjernice, nismo imali ni vremena previše razmišljati, nego u trenutku zaključiti da je sada vrijeme da resetiramo naše prijašnje znanje o komunikacijama i prihvatimo novu realnost.

Svi smo na istoj strani i svi jedva čekamo da se život vrati u normalu. Ali i svi znamo da ona stara normala neće više biti normala u novom svijetu nakon korone. Koliko dugo će nam trebati da shvatimo da se dosta toga promijenilo, offline i online, i što na kraju možda i nije bilo toliko loše, ovisi samo o nama. Polako ćemo se vratiti u rutinu, ali sjećanje na situaciju će ostati. Ako nam to sjećanje ukaže da bez obzira na koronavirus svi moramo biti odgovorni za dobrobit zajednice – za druge i za sebe – onda možemo biti zadovoljni jer smo nešto naučili iz ove krizne situacije. Jer na kraju krajeva – čovjek je društveno biće koji ne može živjeti bez zajednice! Zato – kontinuirana komunikacija osnova je za dobro informiranje i stvaranje stanja 'bez panike'.

„Don't hold back. If you think about it too much, you may stumble, trip up, fall on your face“ (The Chemical Brothers, Galvanize)

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.