KORONA I AUTIZAM: Da li ćemo iz pandemije izaći solidarniji?

KORONA I AUTIZAM: Da li ćemo iz pandemije izaći solidarniji?

Restriktivne mere koje su preduzele države u borbi protiv korona virusa, među kojima je i ograničavanje kretanja, teško su pale svima. Često izgubimo iz vida da one posebno pogađaju najosetljivije među nama poput dece, starijih, kao i naše sugrađane koji su i u redovnim okolnostima manje vidljivi.

Osobama sa autizmom je dnevna rutina veoma važna za kvalitet života i lično napredovanje. Zato je doneta odluka da se njima i njihovim pratiocima dozvoli izlazak iz kuće i tokom policijskog časa, rekla nam je predsednica Upravnog Odbora „Udruženja za pomoć osobama sa autizmom“ iz Kragujevca Danijela Nešović.

“Grad Kragujevac je jedan od prvih u Srbiji koji je prepoznao i razumeo potrebe osoba iz spektra autizma i odobrio im da u pratnji idu u šetnje u vreme policijskog časa. Uredbom Vlade Srbije je to sada dozvoljeno na nivou cele zemlje, čime je omogućeno porodicama da lakše sprovedu dnevne rutine kod takve dece i tako prevaziđu ove teške trenutke. Korona i autizamTo je posebno važno kada se ima u vidu da se celodnevnim boravkom u zatvorenom prostoru kod osoba sa autizmom stvara agresivnost i autoagresivnost”, objasnila je Danijela Nešović, majka mladića sa autizmom.

Prema njenim rečima, pomogli su i mediji izveštavajući o potrebama ovih osoba i njihovih porodica. Kao i do sada, solidarisale su se verske i druge organizacije kroz humanitarne donacije među kojima su i maske za članove Udruženja. Navela je i da pripadnici policijske uprave u Kragujevcu prepoznaju osobe sa autizmom i ne legitimišu njihove pratioce tokom šetnje.

“Verujem da težimo ka jednom solidarnom i demokratskom društvu gde se osobe sa autizmom prepoznaju, ali u tom pravcu treba još mnogo da se radi kako bi nivo svesti građana prema ovoj populaciji bio na još višem nivou”, kaže Danijela Nešović.

Na pitanje da li će ovo vreme kad se svi preispitujemo učiniti da budemo bolje društvo u kojem svako može da iskaže svoje potencijale, Danijela Nešović kaže da to u ovom trenutku ne možemo da znamo.

“Iskustvo govori da period posle bombardovanja, kada je takođe bilo solidarnosti zbog vanrednog stanja, nije doneo bolji odnos prema osobama iz autističnog spektra. Ipak, ovo interesovanje za njih koje vidimo u poslednje vreme daje nadu da će društvo izaći bolje iz ove pandemije” rekla je predsednica Upravnog Odbora “Udruženja za pomoć osobama sa autizmom” iz Kragujevca Danijela Nešović.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.