Liderstvo i pandemija COVID – 19

Svetlana Stefanović

Pandemija COVID-19 je ozbiljan test spremnosti lidera/liderki širom sveta i preispitivanje njihovih veština da preuzmu ključnu ulogu u suočavanju sa ovim izazovima. Oni donose važne i teške odluke, i zato bi trebalo da im je dobrobit zajednice uvek na prvom mestu, ocenila je Svetlana Stefanović, izvršna direktorka Beogradskog bezbednosnog foruma i programska koordinatorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

„Uloga lidera u reagovanju na situaciju koja nam je iz korena promenila način života i rada podrazumevala je da: smireno govore o stanju tokom pandemije i ulivaju sigurnost građanima/kama u situaciji koja ne deluje umirujuće; jasno i pravovremeno komuniciraju sve promene, odluke i razloge zbog kojih ih donose; otvoreno i iskreno govore o preduzetim koracima kako bi se sa izazovima suočili na najbolji mogući način; posvećeno nalaze najbolja moguća rešenja na osnovu uvida u situaciju sa jasnim pravcima u kojima treba delovati i odgovorno donose odluke i dosledno ih sprovode“, kaže Svetlana Stefanović.

Iako, nije bilo ocenjivanja ko je bolje odgovorio i reagovao na situaciju kada je ceo svet paralisan „nevidljivim neprijateljem“, podaci govore da nisu svi položili test. Liderke su se pokazale spremnije da preuzmu ulogu, procenjuju i deluju u kriznim situacijama i ličnim primerom pokazale da se hrabrošću, razumevanjem i empatijom rešavaju problemi, smatra Svetlana Stefanović.

Posle pandemije, prema njenim rečima, biće neophodno da lideri nastave da odgovorno vode i pronalaze nove načine za prevazilaženje dugoročnih izazova, kao i da pruže podršku zajednici da izađemo iz nedaća sigurniji u pozitivan ishod promena koje dolaze.

Novi uslovi života i rada su ukazali i na potrebu za sticanjem novih znanja i veština kao što su upravljanje vremenom u situaciji kada nam je životni prostor istovremeno i radni, razdvajanje privatnog i poslovnog života, organizacija i vođenje onlajn sastanaka, kako komuniciramo i predstavljamo se tokom onlajn sastanaka, ali i kako da zadržimo fokusiranost tokom rada, zaključuje izvršna direktorka Beogradskog bezbednosnog foruma.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.