Meditacija i molitva u doba korone

Meditacija i molitva u doba korone

Korona virus, verovatno pojam koji najčešće čujete ovih dana. U vazduhu osetite brigu, strah, nelagodu, paniku... U ovakvim situacijama, često se potpuno nesvesno obraćamo nekom višem biću, molimo se ili meditiramo. O značaju meditacije pričali smo sa Bojanom Andrić, iz Holističke akademije Maya.

“Kada ovih dana otvorite prozor, kao da kroz njega uđe miris strepnje koji naježi vašu kožu. U trenutku zapulsira svaka ćelija u vašem telu, srce počinje da lupa i odmah zatvarate prozor! Uključite televizor i obaspe vas lavina negativnih informacija. Srce i dalje lupa, a osećate da vam je udah dah sve kraći i kraći. Da li zaista treba da se prepustimo takvom stanju koje može trajno da naruši naše zdravlje? Pitamo se iz sata u sat, ali ništa se ne menja, svaki put je isto. Otišli biste u šetnju, ali ne možete, zabrana je. Popili biste kafu sa prijateljima, ali svi smo u izolaciji. Probajte da sednete sami sa sobom. Budite u potpunom miru, tišini. Ako vam na samom početku ta tišina smeta, pustite laganu muziku. Pokušajte da meditirate.

Kako preživeti koronu i ostati normalan?Zatvorite oči i lagano dišite. Udišite na nos dugo i polako, a izdišite na nos još sporije i laganije. Trudite se da izdah bude duplo duži nego udah. Već sada osetićete kako vam srce sporije kuca. Više ne osećate bol u grudima. Mir, tišina. Čujete samo svoj dah i potpuno ste usmereni na njega. Meditirate.

Posle dvadeset minuta dodirnite svoje telo. Da li se osećate drugačije? Meditacija nam pomaže da se oslobodimo straha, panike, anksioznosti i drugih patoloških stanja koja narušavaju naše zdravlje u vreme izolacije i korona virusa. Meditacijom možemo da pobedimo sve negativne misli i pustimo ih da izađu kroz onaj isti prozor našeg stana na koji su i ušle. Otvorite prozor ponovo. Verujemo da sada osećate miris behara i zumbula koji se nalaze pored vaše zgrade. Čujete i ptičice koje veselo pevaju i ne znaju šta je to korona virus.

Vratimo se u naš stan, ostanimo kod kuće. Meditirajmo svaki dan, idealno je dva puta dnevno i na taj način sačuvajmo naše psihičko zdravlje. Jer zdravlje je zaista najbitnije! Više o transcendentalnoj meditaciji možete pročitati na našem sajtu www.mayabeograd.yoga

Meditacija i molitva u doba koroneMOLITVA: U trenucima krize ili nevolje, ili zbog radosti i ostvarenja svojih želja, ljudi su oduvek pribegavali molitvi ili meditaciji. Molitva, kojoj god religiji da pripada, u svojoj suštini je ista. Ona je uzdizanje uma i srca Bogu, univerzumu, bilo kojoj sili kojoj pojedinac veruje i kojoj se obraća. “Njome čovek uzleće u horove anđela i postaje učesnik njihovog blaženstva. Molitva je tamjan najprijatniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života, neoboriva stena svih koji veruju, mirno pristanište, božanska odeća, koja oblači dušu velikom dobrotom i lepotom. Molitva je mati svih dobrih dela, čuvarka čistote tela, pečat devojaštva, sigurna ograda protiv svih lukavstava večitog neprijatelja našeg - đavola. Goni neprijatelje imenom Hristovim, jer jačeg od ovog sredstva nema ni na nebu, ni na zemlji. Molitva je prosvećenje uma, sekira očajanju, razbijanje tuge, rađanje nade, ublažavanje gneva, zastupnica svih kojima se sudi, radost onih koji su u tamnici, spasenje onima koji ginu”, govorio je patrijarh Pavle.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.