Kako će izgledati post Covid 19 kancelarijski rad?

Autor: Miloš Marković, marketing menadžer, NMC

Kako će izgledati post Covid 19 kancelarijski rad?

Svedoci smo da je ogroman broj kompanija, usled uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa COVID 19, organizovalo svoje poslovanje radom od kuće. Ta opcija je u početku bila najbolje i najbrže rešenje, ali je vrlo brzo je postala obaveza i to ne samo kod onih kompanije koje su mogle lako da se organizuju, već i kod većih, pa čak i proizvodnih kompanija. Uvođenje restriktivnih mera u gotovo svim zemljama pogođenim korona virusom, ostavilo je velike posledice na sve grane industrije. A posebno mera zatvaranja različitih objekata, koji zbog prirode posla nisu mogli da rade „na daljinu“. Ova zaista neobična situacija, koja je mnogima, a posebno ljubiteljima „teorija zavera“ zaličila na „globalni eksperiment online života“, iznedrila je i neobične rezultate. Dok su s jedne strane pojedine kompanije brojale gubitke zbog zatvaranja, a zaposleni se žalili da im je rad od kuće neproduktivan i još više zamarajući (posebno oni sa decom), pojavili su se i oni kojima je ovakav vid poslovanja i više nego odgovarao. Čak su isticali da su u poslednjem periodu bili dosta produktivniji, da su uspeli da, pored obavljanja redovnih aktivnosti, čak i nauče dodatne stvari i steknu nove veštine, kao i da bi rado tako i nastavili.

Prema ocenama Gardijana, bez obzira na tehnologiju, rad od kuće nije za svakoga i citira jednog zaposlenog u tehnološkoj kompaniji koji kaže da "dođe trenutak kada čak i introvertni žele da vide drugo ljudsko biće".

Bilo kako bilo, situacija se polako smiruje i vraćamo se zajedno u jednu novu „normalnost“, koja nam sada nameće nova pitanja, kao što su npr. pitanja kako će izgledati poslovni prostori u kojima ćemo raditi nakon završetka pandemije? Da li će preživeti koncept tzv. „otvorenog prostora“? Kako ćemo funkcionisati pod maskama osam sati dnevno? Da li ćemo uspeti da održimo fizičku distancu od najmanje dva metra? Kako će izgledati sastanci sa više od npr. petoro ljudi?

U razgovoru za Netokraciju, Damjan Geber, jedan od osnivača i direktor arhitektonskog studija Brigada je istakao da prema svemu što ovih dana čujemo, ali i prema njihovim istraživanjima, ispred nas je značajna promena načina na koji koristimo radne prostore u odnosu na onaj pre pandemije. Prema njegovim rečima to nije kraj kancelarija, ali vrlo verovatno jeste kraj klasičnih kancelarijskih prostora, dodajući da će doći do kreiranja „kancelarije 3.0“ koja će biti hibrid našeg dosadašnjeg rada u kancelarijama i novostečenog iskustva rada od kuće. „Za početak to znači da ćemo razmestiti stolove, postaviti dezinfekcijska sredstva, poslati uputstva za ponašanje i slično, ali šta je sa manje očiglednim segmentima poput sanitarije, zagušenja liftova u kojima neće moći biti više od dvoje ljudi ili aparatima za kafu i vodu? Čak i kada sve uspe da se sredi, tek onda će doći na red razmišljanja o tome kako zadržati ili povećati produktivnost, pripadnost kolektivu, inovativnost, timski duh i ostale ključne segmente za napredovanje svake kompanije“, istakao je Damjan Geber. (izvor: www.netokracija.rs)

Kako marketari gledaju na celu ovu situaciju?
I u ovoj grani je situacija vrlo podeljena. Pored onih kojima se osladio rad od kuće, ima i onih kojima je cela ova situacija zabrinjavajuća. Recimo, marketari u Velikoj Britaniji strahuju da bi rad na daljinu (rad od kuće) mogao „kompromitovati“ brend za koji rade i izrazili su zabrinutost da bi rad na daljinu tokom pandemije korona virusa mogao da ugrozi njihove poslove. Kompanija Marketing Week i njena sestrinska firma Econsultanci sprovele su ekskluzivno istraživanje u Velikoj Britaniji koje je obuhvatalo 887 marketara čiji rezultati pokazuju da je rad na daljinu bila retkost među 38% njih, dok 83% veruje da će to postati uobičajeno u kratkom roku. Kada je reč o uticaju na marketinške timove, 59% ispitanika je reklo da će vođenje produktivnih sastanaka na daljinu biti donekle ili vrlo izazovno, dok 54% njih smatra da će prisustvovanje takvim sastancima biti teško. Isto tako, 32% marketara brine zbog izazova u pristupu podacima i bazama podataka, 29% je zabrinuto za koordinaciju kampanja, a 25% je zabrinuto da će upravljanje dobavljačima ili izvođačima biti ugroženo u kontekstu rada na daljinu. (izvor: www.marketingweek.com)

Milos MarkovicOstaje nam da vidimo kako će se situacija dalje odvijati. Da li će nas korona zbližiti tako što ćemo biti udaljeni ili će nas udaljiti, tako što će vratiti staru školu kancelarijskog prostora – da postoje vrata između kancelarija. Da li smo zaista iskoristili rad od kuće da steknemo nove veštine ili smo ga jedva preživeli, dovijajući se kao hobotnice između dece, šefova, poslovnih partnera, online sastanaka. Vreme će pokazati.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.