Kako nas je "korona situacija" promenila, III deo

Novaston

Pitali smo naše zaposlene kako provode dane u “izolaciji”. Šta će, prema njihovom mišljenju, promeniti situacija sa korona virusom, a šta će oni lično nešto promeniti kada se sve ovo završi.

Mladen Mladenović, Vodeći saradnik u sektoru biznis planiranja, Novaston Asset Management: Uoči objavljivanja vanrednog stanja doneo sam odluku da se distanciram od Beograda i da se sa porodicom vratim u rodni grad, Zaječar. Sa roditeljima, suprugom i decom uživam u svakom danu, u mirnom okruženju našeg dvorišta. Na ovaj način osećam se kao da nadoknađujem sve što zbog intenzivnog ritma života u gradu kao što je Beograd, poslovnih obaveza i obaveza oko dece, nisam uspevao da “izvedem”. Generalno gledajući, mislim da nam je ova situacija pokazala da je porodica najbitnija i da nam sve ostalo nedostaje (socijalni/materijalni i ostali faktori), ali da se bez istog može i da čak u nekim trenucima i veoma prija. Neminovno je i da će doći do ekonomske krize i da će se posledice odraziti još više u periodu nakon završetka Covid-19 situacije. Bice teško, ali verujem da ćemo, makar mi u Srbiji (zbog svih dešavanja koja su nas zadesila od 1990-tih pa sve do današnjeg dana) ipak sve ovo lakše prebroditi u odnosu na neke druge zemlje u Evropi i svetu (makar psihološki, ako ne ekonomski). Što se mene tiče, tokom perioda “izolacije” sam mnogo bolje upoznao sebe i neke osobine koje možda u regularnim uslovima nisam imao vremena da otkrijem/istražim/primenim. S tim u vezi smatram da ću po završetku Covid-19 biti definivno jači i da ću u nekim “nezgodnim“ situacijama biti za trunku iskusniji i pripremljeniji.

Kristina Klašnić, finansijski asistent, Novaston: Smatram da je trenutna situacija zapravo bumerang dosadašnjeg načina života. Priroda je pronašla svoj način da osvesti čoveka. Ovo je period velikog iskušenja za sve nas koji moramo iskoristiti na najbolji način. Sada je pravi trenutak da sagledamo ko smo, koliko poštujemo sebe, kakav primer dajemo drugima, da više cenimo slobodu i vreme provedeno sa porodicom i prijateljima. Ovo je podsetnik za sve da smo zapravo jednaki i prolaznici na ovoj planeti. Verujem da ovaj svet više neće biti isti, a takođe polazeći od sebe želim da verujem da ćemo svi usvojiti šta su prave životne vrednosti.

Bojan Petrović, finansijski menadžer, Novaston Asset Management: Pored poslovnih obaveza, koje ispunjavaju naš svaki radni dan, slobodno vreme koristim za čitanje knjiga, gledanje filmova i meni, do sada, nezamislivo, kuvanje. Naučio sam neka jela da spremam i shvatio da to nije uopšte neki problem. Što se mene tiče, naučiću da više cenim sebe i mnogo više ću raditi na sebi, počev od usavršavanja jezika, učenja, čitanja knjiga... Mislim da zatvoren prostor, tj nemogućnost kretanja daje dosta dobrih prilika za samoedukaciju koje nisam dovoljno koristio. Bilo mi je neshvatljivo da ceo dan provedem u stanu, ali sada mi to uopšte ne pada toliko teško.

Sandra Pekić, menadžer za odnose sa javnošću, Novaston Marketing Consultancy: Prvi put “zvanično” radim od kuće, što se pokazalo kao dobar test za moje organizacione sposobnosti i disciplinu. Slobodno vreme mi je ograničeno, jer sam kod roditelja koji ne mogu da izlaze, ali povremeno stignem da pišem, crtam, čak i šijem. Popustila sam savetima “da bi sada trebalo da se okušamo u stvarima koje smo dugo planirali” i uspešno sam posadila beli luk i papričice na terasi. Još kad bih se naterala da vežbam kod kuće...
Ovo su uzbudljiva vremena. Uživo pratimo kako se svet menja, a sa njim i mi. Online život je sada stvarnost, inovacija nikad više. Biće posebno zanimljivo uticaj pandemije na čoveka kao društveno biće i njegovo poimanje bliskosti, slobode, solidarnosti, odgovornosti. Poput većine, trudim se da pod motom “ako ne budemo bolji, bićemo gori” ugrabim vreme da naučim nešto novo. Ne znam da li ću i šta menjati na ličnom planu, ali znam šta neću – ljude. Kažu da smo srećni ako imamo nekoliko ljudi koji nas vole, a ja sam ponovo dobila potvrdu da sam mnogo srećna.

Josipa Glumpak, Property menadžer, Novaston Hrvatska: Iako mi se poslovne obaveze nisu mnogo umanjile, rad od kuće pruža mogućnost da iskoristim višak vremena koje bih inače trošila u automobilu na neke zanemarene, ali ništa manje bitne aktivnosti. Uz pomoć svoje svekrve sam odlučila naučiti nešto o vrtu i poljoprivredi (imamo plastenik), te razmišljam o tome da naučeno pretvorim u dodatni biznis – aktiviram oranice i polja koje imamo u vlasništvu, a koje se ne koriste već desetljećima. Proučavam pravo i zakone, jer vjerujem da će mi to znanje pomoći u daljnjem radu nakon što ova kriza završi i prava započne. Vratila sam se svojim davno zaboravljenim ljubavima – vježbanju (karantena nije izlika da se pretvorim u puding!) i meditaciji (koja mi pomaže da ostanem relativno normalna u nenormalnim okolnostima).
Razdoblje od kad je COVID-19 stupio na hrvatsku scenu skupa sa svim popratnim restrikcijama zovem „back to basics“ fazom. Pandemija pa potres, u par kratkih ali efektivnih minuta, podsjetili su nas da smo svi povezani te da je briga za druge zapravo briga za samog sebe. Jednako tako, Zemlja i Priroda su nas svojim nevjerojatno brzim oporavkom, u trenu dok je ljudski rod bio zatvoren u svojim domovima, podsjetile da smo bitni samo koliko nam one dopuste, što je obrnuto proporcionalno našoj brizi o njima.
I za kraj, posebno se veselim vidjeti se s ostatkom obitelji i svim ljudima koje volim. Planiram ih dobro izgrliti. Život je krhak i prekratak za podrazumijevanje, a zagrljaja nikad dovoljno.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.