Trendovi u razvoju ritejl parkova

REBEC konferencija

Na nedavno održanoj REBEC konferenciji poseban deo bio je posvećen ritejl sektoru. Govornici na panelu Nevena Kostić, direktorka portala Retail SEE, Joško Piteša, operativni menadžer kompanije Immofinanz za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju i Bojan Šešević, asset menadžer Novaston platforme, razmenili su iskustva kada su u pitanju ritejl parkovi, trendovi u oblasti ritejla i aktuelna situacija u ovom regionu.

REBEC konferencija“Kada su u pitanju ritejl parkovi u Srbiji, sama ideja njihove izgradnje pratila je i prati potrebu savremenog potrošačkog društva za modernizacijom, ali i aktuelne prilike i kupovnu moć stanovništva. U sekundarnim gradovima lakše i isplativije graditi ritejl parkove i pretvarati ih u zone zabave i povoljne kupovine. Ti gradovi i jesu sve više targeti investitora, što potvrđuje i činjenica da je odnos između ukupne kvadrature za izdavanje šoping centara i ritejl parkova danas 55%:45%. Naše iskustvo na projektima kojima upravljamo je da ritejl parkovi posluju odlično u gradovima u kojima postoje. Težnja nam je da u svim projektima kojima upravljamo oblikujemo ponudu na takav način da odgovara potrebama lokalnog tržišta, jer su samim tim rezultati koje smo do sada postigli odgovarajući. Zato smo i prepoznati kao adekvatan partner u razvoju i održavanju ritejl parkova. Nedavno smo finalizirali ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom IKEA Srbija. Bićemo njihov dugoročni partner kada je u pitanju ritejl park koji grade pored svog objekta. Kompanije platforme Novaston biće angažovane na projektu. Novaston Asset Management će imati ekskluzivno pravo na izdavanje prostora, dok će Novaston Project Management obavljati konstultantske usluge vezane za dizajn i tehničke potrebe samog retail parka, kao i budućih zakupaca, dok će Novaston Marketing Consultancy biti zadužen za deo marketinga”, izjavio je Bojan Šešević, asset menadžer.

REBEC konferencijaSagovornik na panelu bio je i predstavnik austrijske kompanije Immofinanz, Joško Piteša, menadžer operacija za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju. Joško je istakao da je ova kompanija otvaranjem STOP SHOP ritejl parkova u Požarevcu i Vršcu u prvoj polovini 2018. godine, preuzimanjem tri ritejl parka u Subotici, Smederevu i Borči početkom 2019. godine, kao i otvaranjem STOP SHOP ritejl parka u Sremskoj Mitrovici krajem avgusta, potvrdila obećanje dato 2015. kada su došli na tržište Srbije da će tu i ostati.

“Proširili smo svoj međunarodni lanac ritejl parkova. S ponosom možemo da kažemo da danas Immofinanz Stop Shop portfolio, uključujući i najnovije akvizicije, obuhvata 80 ritejl parkova u devet zemalja: Slovačka (16), Mađarska (14), Austrija (12), Češka (10), Slovenija (9), Srbija (9), Poljska (7), Hrvatska (2) i Rumunija (1). Tržište u okruženju je veoma pozitivno i u narednim godinama očekujemo dalji porast prodaje u zemljama gde postoji STOP SHOP. STOP SHOP je vodeći brend među ritejl parkovima i nastavićemo da investiramo u lojalnost naših kupaca”, izjavio je Piteša.

Na panelu je takođe diskutovano o aktuelnim temama u oblasti komercijalnih nekretnina, pre svega ritejl parkova. Analizirano je stanje na tržištu, ukrupnjavanje portfolia, prisutnost investitora u Srbiji i regionu, kao i potencijalni dalji razvoj ovih projekata u Srbiji. Posebno mesto na panelu dato je upravitelju nepokretnosti i njegovoj ulozi u unapređenju kvaliteta retail parkova kao i očuvanju vrednosti ovih objekata.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.