Renesansno liderstvo novog sveta

Autor: Marko Cvetković, Direktor Marketinga A&P DOO – PEPSI SRBIJA

Marko Cvetković

Lideri se kad tad suoče sa pitanjem ”Jesam li dovoljno dobar/dobra?”. Dešava li vam se to? Važno je da shvatimo i prihvatimo da je to apsolutno ok pitanje, jer samo tako sebi pokazujemo da smo razvili samosvest i agilni pristup situacijama, što će se pokazati kao odlučujuće u vreme novonastale situacije u celom svetu.

Iz godine u godinu načini na koje se razvijaju lideri se menjaju, usklađuju sa potrebama okruženja, načinima poslovanja, uzimaju se u obzir istraživanja o ključnim faktorima uspešnosti pojedinih lidera, psihološkim profilima “novih generacija” itd. Sve češće i glasnije se govori o autentičnosti, ranjivosti, postojanju u trenutku, a sa druge strane isto tako se ne utišavaju glasovi koji pozivaju na profit, rezultat, uspeh.

Današnjim liderima nije lako. Današnjim liderima su novonastale krizne situacije zapravo prilika da još jednom potvrde svoje liderstvo.

Ovo je tema koja je veoma važna ovih dana, kada su, kako bi rekli mentori "izazovi, a ne problemi" ispred nas. I baš tu na scenu stupa RENESANSNO LIDERSTVO odnosno “Čemu nas uči Leonardo?”. U razradi ove teme porazgovarao sam sa Mirjanom Gomilanović PCC, Executive Leadership Coach, kako bih bolje predstavio Renesansno liderstvo u vreme krize.

Neki lideri, u trenucima kada se u organizaciji dešavaju sistemske / strateške promene, počinju da sumnjaju u svoje kapacitete, iskustvo, poziciju. Kad god da se dešava pad samopouzdanja, dobro je povratiti veru u sebe, svoje potencijale i fokusirati se na pronalaženje ličnih snaga, kreiranje rešenja i načina, umesto hranjenja uverenja koja nisu od pomoći, jer ljudi uvek primete promene kod lidera, a sada je trenutak da se više nego ikad pokaže ljudska strana kompanije koju lider vodi. Zato je idealna prilika da upoznate sedam davinčijevskih principa inspirisanih Leonardom da Vinčijem, na kojima se bazira renesansno liderstvo:

- znatiželja (curiosità)
- prednost iskustva nad teorijom (dimonstrazione)
- kontinuirano oplemenjivanje čula (sensazione)
- prihvatanje neizvesnosti (sfumato)
- ravnoteža između nauke i umetnosti (arte/sciennza)
- balans um-emocije-telo (corporalità)
- sistemsko razmišljanje (connessione)

Sve ovo treba dobro ukombinovati u današnje vreme, jer novi svet traži novi pristup, a trenutna kriza nas uči da je trenutak došao da se više nego ikad posvetimo ljudima i usmerimo ih u pravom smeru, jer kako kaže jedna poslovica "Bespotrebno okrećete novi list, ako je rukopis isti."

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.