Bez solidarnosti nema poverenja, saradnja bez solidarnosti je zapravo interes

Irena Laketa

U kriznim momentima i situacijama pokazuje se na delu na koga možemo da se oslonimo, ko će nam zaista pomoći i na koga možemo da računamo. Zašto je to tako i čemu je snaga solidarnosti razgovarali smo sa Irenom Laketa, preduzetnicom, generalnom direktorkom SKIPAD OOH provajdera.

Solidarnost je nešto što sada, kao da pokušavamo da probudimo kod ljudi, šta nas je dovelo do toga?
Upravo ta izmenjena ljudskost u društvu, interesom vođeni ljudi. Družba je družba – služba je služba. Samo da se ne osećam dužnim… Pojava novih uslužnih delatnosti je olakšala živote mnogima. Olakšala – možda, otuđila – verovatno, jedno je sigurno – iščezavaju prava prijateljstva i ljudskost, kao i humanost, nesebičnost, velikodušnost i empatija. Ovo je prilično poražavajuće. Upravo tu empatiju, koje nema, vidimo i sada, jedinke koje kao da nemaju osećaj da su deo društva, dozvole sebi da prekinu samoizolaciju i da ugroze zdravlje i život drugima. Jedinke, kupovinom enormnih količina nečega što je trenutno neophodno svima, oduzmu mogućnost drugima da sačuvaju svoje zdravlje. Te iste jedinke ne shvataju to da ako se ne osećaju kao deo društva, to ne znaci neće, upravo oni, osetiti posledice takvog njihovog stava. Zbog tog izostanka solidarnosti, sama epidemija će duže trajati, posledice po sve nas, u svim segmentima će biti veće. Zdravlje ovog društva, privreda, psihičko stanje, posledice po sve ovo ta jedinka neće moći da izbegne. Što pre im se vrati u svest solidarnost, to će pre i oni imati normalniji život.

Ko su ti koji prema tvom mišljenju, treba da pokrenu solidarnost u krizi?
Preduzetnici, lideri, bar jedna osoba u svakoj porodici, oni momentalno treba da pokažu nešto što se naziva krizni menadžment. Njihov najbitniji cilj je da svojoj okolini ne dozvole da fokus skrene u čekanje dok prođe problem,već da svi zajedno daju sve od sebe da jedini fokus postane prevazilaženje posledica tog problema i suzbijanje trenutnih efekata problema. Borba, nikad odustajanje. Svi oni, lideri svojih grupa, međusobnom solidarnošću nađu način da postanu pomoć.

Šta misliš da je ono što čekaju oni koji se ne bore?
Tuđu borbu, na koju će imati kasnije sigurno kritike da je to moglo da bude bolje.
Koliko vidim, čekaju fondove, a ne shvataju da je fond u svima nama. Naši udruženi i razmenjeni resursi su mnogo veći i jači fond. Jedna kompanija nije privreda, to svi znaju. Zašto onda kompanije ne budu bliže? Neka započnu razmenu resursa.

Šta smatraš da je glavni resurs svake kompanije?
Kompanija je poput čoveka. Glavni resursi su organi i delovi tela. Čoveku je potrebna hrana, to je u kompaniji novac. Ovo sada stanje kada kompanije zato što žele da sačuvaju hranu, spremni su da se odreknu nekih organa ili delova svog tela. To je ono što će dovesti do kompanija invalida. Mozak mora da predloži organima da uključe delove tela i krenu u lov. Kad nađu hranu onda je i pojedu. To ih ne zasiti, nego pronađu način da proizvode hranu čim pre. Svako ko je vođa tima ljudi, ukoliko bude njihov pravi lider i u težim situacijama, treba da gleda na svoj tim ljudi kao na najbitniji resurs.
Ali, ovo je samo početak borbe za čoveka, kompaniju. Jedan čovek ima svoj životni vek, ako želimo čovečanstvo, ili ekonomiju, potrebno je društvo, kompanije koje su solidarne.

Šta bi bila tvoja poruka preduzetnicima, kao i svima koji čine ovo društvo?
Sharing is caring, dobrobit, deljenje, nemojmo zbog izolacije da postanemo izolovani od svega.

DA LI MOŽEMO SVOJE RESURSE DA DELIMO SA ONIMA KOJIMA JE POTREBNO? SETIMO SE KAD SMO BILI DECA, ZAMISLI DA BAŠ TI, JEDINI, IMAŠ LOPTU TOG DANA U PARKU. DA LI ĆEŠ, NA PRIMER, PROVESTI DAN TAKO ŠTO ĆEŠ SEDETI NA NJOJ? BACATI U VIS I HVATATI? TU JE JOŠ DRUGE DECE. VIDE DA IMAŠ LOPTU ALI SE STIDE DA TI JE TRAŽE. MOŽDA TOG DANA, NIJEDNO OD TE DECE NE POZNAJEŠ.
TADA SMO BILI DECA, VOLELI SMO IGRU. NE LOPTU. TA LOPTA SE IGROM DELILA. NIJE BILO POTREBE DA NEKO TO NAMA NAGLASI. MNOGO SMO VOLELI IGRU. USTVARI SMO VOLELI TU ZAJEDNIČKU NAŠU SREĆU. KOLIKO VAS JE SPREMNO DA POKUŠA DA POMOGNE, ZAPRAVO, SVIMA NAMA. JAVITE ŠTO PRE I ORGANIZUJMO NAŠE SUTRA.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.