Mislite na svoje roditelje, bake, deke

Stariji u doba korone

Ovo je naročito teško vreme za ljude starije od 65 godina, za naše roditelje, bake i deke, komšije... Kako se fizičke sposobnosti smanjuju, doživljaj nemoći raste, javljaju se razne sumnje – da li su bili dovoljno dobri, da li je nešto trebalo uraditi drugačije, da li je sve što su radili imalo smisla… Često su tu i kajanja, neostvarene želje i dilema da li su trenutno uopšte značajni i korisni. Toliko mnogo toga su već proživeli. Iza njih je bezbroj bitaka. Uz to, nije isto da li im je 65 ili 85 godina, ali svejedno je teško. Sada im je potrebno razumevanje, uteha i mir.

Važno je da imamo na umu da su u prošlosti radili najbolje što su umeli, da jasnije od nas osećaju kako im je budućnost iz dana u dan sve kraća, i da ih često opterećuje pitanje šta će biti sa nama kada njih ne bude bilo. Kao što se brinemo mi za njih, brinu se i oni za nas, njihovu decu, unuke. Ta briga im dodatno umanjuje sposobnost da racionalno sagledaju situaciju, a plus ih pritiska ih i nemoć, ograničenje kretanja i/ili fizička slabost.

Stariji u doba koroneNašim roditeljima, bakama i dekama, komšijama… Mnogo im je važno da osete da su značajni i voljeni, da uz poštovanje brinemo o njima i za njih. Važno im je i da osete da smo mi dobro, i da sve ovo što se dešava nije jedino što postoji na svetu. Potrebno im je da se našalimo i nasmejemo zajedno, a ne da ih kritikujemo, jer nas možda više zovu nego inače, jer su možda puni saveta i predloga, za koje mislimo da nam ne trebaju ili da već sve to znamo i sami. Mi smo sada više od bilo koje televizije ili vesti, i više nego ikada pre – njihov prozor u svet.

Ana Petrović, psiholog

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.